En blazer af høj kvalitet er typisk en lidt dyrere beklædningsgenstand, men passer du på den, kan du til gengæld også have den i lang tid. Det giver derfor rigtig god mening at holde din blazer i topform. Alt det kræver, er lidt opmærksomhed og pleje. Her er seks tips til, hvordan du bedst vedligeholder din blazer, så den holder sig skarp og i god stand i lang tid fremover. 

6 grundlæggende tips

1. Korrekt rens

Følg altid din blazers plejeinstruktioner før rensning. Mange blazere skal renses professionelt, især hvis de er lavet af uld eller andre delikate materialer. Undgå hyppig rensning, da kemikalierne kan nedbryde stoffet over tid. For mindre pletter eller lugte kan en damprenser være en skånsom løsning.

2. Brug gode bøjler

Når du ikke bruger din blazer, bør du hænge den op på en bred, polstret bøjle, der fylder blazerens skulderparti ud, som når du selv bærer den. Det bevarer ikke blot formen på din blazer, men modvirker ligeledes krøl. Undgå desuden at opbevare din blazer i direkte sollys, da det kan blege farven. Brug en åndbar tøjpose, hvis du skal opbevare den i længere tid.

3. Fjern rynker forsigtigt

Til mindre rynker kan et dampstrygejern eller en tøjdamper være effektivt. Hold damperen et stykke væk fra stoffet for at undgå vandskader, og lad blazeren tørre helt, før du tager den på. For dybere rynker kan det være nødvendigt at tage den til en professionel.

4. Pas på med skarpe genstande

Skarpe genstande som pins eller badges kan efterlade huller eller trække tråde i stoffet. Vær også forsigtig, når du bærer tasker med grove overflader over skulderen, da de kan gnide mod blazeren og forårsage slid. Vær også forsigtig med at fylde lommerne med skarpe nøgler eller lignende - dels kan overfyldte lommer gøre blazeren deform og dels risikerer du at lave hul i forret.

5. Pletbehandling

Hvis du får en plet på din blazer, handle hurtigt. Brug en ren, fugtig klud til at duppe på pletten - gnid ikke, da det kan sætte pletten dybere ind i stoffet. For mere genstridige pletter, overvej at tage den til en professionel rensning.

6. Luft din blazer ofte

For at holde din blazer frisk mellem rensninger, kan du lufte den udendørs på en tør, skyggefuld dag. Du kan også bruge en tøjfrisker spray designet til at neutralisere lugte uden at beskadige stoffet.