Onsdag 7. august 2024 landede Dansk Mode og Textils (DM&T) nationale handlingsplan. En handlingsplan, som indeholder flere gode takter - særligt vedrørende overgangen til mere cirkulær økonomi.
Tøjproduktion er ressourcekrævende og sætter alvorlige aftryk på vores klima og miljø. Så alvorlige at forbruget af tøj og tekstil tegner sig for den fjerdestørste miljøbelastning i EU, kun overgået af sektorer som transport, fødevarer og bolig. Af hensyn til de planetære grænser kalder det selvsagt på handling. Og nu kommer branchen altså med sit bud på en national handlingsplan for tekstiler.
Her lægger man kort fortalt op til, at der produceres færre og mere holdbare produkter. Og det er godt. Særligt det sidste vil være af enorm betydning, da det vil øge incitamenterne til mere cirkulær økonomi og dermed mere genbrug. I klimadebatten fylder genanvendelse forholdsvis meget. Og det er da bestemt en del af løsningen - i hvert fald når genbrug ikke længere er muligt. Vi bør blot huske på, at genbrug er op til 3.000 gange mere klimaeffektivt end genanvendelse, hvorfor det bør være vores klare førsteprioritet. EU har da også set potentialet for cirkulær omstilling med sin tekstilstrategi fra 2022, hvor fokus netop er på en bæredygtig produktion, som levner plads til genbrug.
Højere krav til producentansvar er således ikke til at komme udenom. Men der påhviler også et politisk ansvar. Siden jeg grundlagde secondhand-konceptet Grade A Copenhagen, har en af vores mærkesager været en afskaffelse af brugtmomsordningen, hvilket er blevet nævnt bragt i flere landsdækkende medier som Information og Klimamonitor. Det giver ganske enkelt ikke mening, at cirkulære forretningsmodeller pålægges en bureaukratisk og ulogisk afgift på videresalg af tekstiler, hvor der vel at mærke allerede er betalt moms af varen én gang. Jeg kvitterer derfor for, at DM&T først og fremmest har inddraget os i arbejdet med sin nationale handlingsplan og dernæst ikke mindst medtaget en afskaffelse af brugtmomsordningen på tekstil som et vigtigt politisk indsatsområde.
Bedre rammevilkår for cirkulære forretningsmodeller er afgørende, hvis vi ikke blot ønsker mindre forbrug, men også klogere forbrug. Salg og køb af genbrugstekstiler er i dag den rene vilde vesten. Der mangler ganske enkelt nogle retningslinjer, så vi på den ene side respekterer rettighedshavere og på den anden side beskytter forbrugerne mod eksempelvis kopi- eller hælervarer.
I min secondhand-forretning gør vi alt, hvad der står i vores magt for at kontrollere varens autenticitet og i øvrigt respektere producentens rettigheder. Alligevel oplevede vi samme skæbne som mange secondhand-koncepter før os har oplevet, nemlig uden varsel at få vores Instagram-konto lukket ned af Meta med henvisning til krænkelse af immatrielle rettigheder og mistanke om salg af kopivarer. Noget, der ikke blot kostede os meget omsætning henover julen 2023, men som også har plantet en frygt for, at noget lignende kan ske igen.
Jeg nævner det ikke som en kritik af Meta, da jeg til fulde forstår deres ansvar over for rettighedshavere. Men det understreger behovet for klare retningslinjer. Jeg efterlyser en mærkningsordning, hvor man som secondhand-koncept kan blive autoriseret forhandler, såfremt man lever op til nogle specifikke krav. Det vil skabe ordnede forhold, fair konkurrence og ikke mindst gøre det langt mere trygt for forbrugeren at handle genbrug.
Dansk Mode og Textils nationale handlingsplan er derfor et skridt i den rigtige retning. Men jeg håber at både politikere og branchen som helhed, vil grave et spadestik endnu dybere, så vi for alvor kan sætte skub i omstillingen til mere cirkulær økonomi.
Læs Dansk Mode og Textils fulde nationale handlingsplan her
Læs mere om, hvad vi har publiceret, og hvor vi er blevet nævnt
Grade A Copenhagen er velklædt med god samvittighed. Når du vælger secondhand, siger du nemlig ja til cirkulært og nej til en enorm klimabelastning. Dette vil vi gerne brede ud til verden. Læs her, hvad vi har publiceret, og hvor vi er blevet nævnt.