Jannich Kofoed

Jannich har i mere end 35 år handlet secondhand. Uanset om karrieren har taget ham til mellemøsten som korrespondent eller ført ham ind bag Christiansborgs tykke mure, har secondhand været en tro følgesvend. Selvom han betrager det som en etisk forpligtelse at passe på jordens ressourcer, er det dog først og fremmest den gode stil, der har skabt forkærligheden for secondhand.

Jeg har købt secondhand i 35-40 år

"Jeg fik øjnene op for secondhand, da jeg begyndte at gå med jakke og slips for 35-40 år siden. Den helt store fordel er, at du kan bygge dig selv op - finde din egen stil. Du kan få ting, du ikke kan gå ud og finde fra ny.

Jeg er ikke ekstremt forfængelig, men jeg kan godt lide at udvikle min egen stil - kombinere forskellige materialer såsom bomuld, tweed og uld og sætte gammelt sammen med nyt. Jeg har måske mere end 150 slips - alle sammen købt brugt, hvoraf flere af dem er helt tilbage fra 30'erne."

Det er en forudsætning for min selvsikkerhed at være velklædt

"Hvis jeg for eksempel er kommet af sted uden livrem, så er dagen en smule dårligere. Det er en forudsætning for min selvsikkerhed at være velklædt. Generelt mener jeg, at det at bestræbe sig på sig på at være en smule velklædt, er en måde at vise respekt for andre mennesker på - at de ikke bare skal tage en som man er, men at man gerne vil gøre en ekstra indsats for at gøre indtryk.

Jeg arbejder til hverdag på Christiansborg, hvor det er en forventning, at du har gjort en smule ud af din påklædning. Men allerede tilbage i 90'erne, hvor jeg arbejdede som korrespondent for DR i de arabiske lande, fandt jeg ud af, at du blev behandlet med større respekt, når du var iført jakke og slips."

Secondhand som etisk forpligtelse

"Min drivkraft for at købe secondhand er ikke at ville frelse kloden eller menneskeheden på den måde, men jeg har da en etisk tilgang til det, ligesom når jeg slukker lyset, når jeg forlader et værelse og ikke bruger mere køkkenrulle, end jeg har brug for. Jeg vil gerne være skånsom overfor jordens ressourcer - sådan har jeg det også med tøj. "